Илюстрации/Карикатури

карикатура, илюстрации

Детски книги за оцветяване, които съм илюстрирала:

Рисувам Карикатури във формат А4, А3 за различни поводи и празници. Карикатурите се изработват по снимка и ваша идея за около 5 работни дни на ръка с акварел и черен туш. Получавате уникален  подарък в рамка. За повече информация и поръчки :

https://www.facebook.com/CaricaturesBySilviaGancheva

Илюстрация е изображение, което придружава и обяснява даден текст. Илюстрацията може и да допълва текста. Изображенията могат да бъдат рисунки, фотографии, заснети картини, графики и др. Също така илюстрацията е и езиково средство на илюстративно, образно обясняване на нещо. Следователно може да се каже, че илюстрацията като цяло е най-често художествено пояснение на идея, ситуация, явление, сцена, епизод и др.Думата идва от латинското lustrum, „блясък“, „сияние“, което на свой ред идва от lux, „светлина“ – тоест елемент, който хвърля светлина върху останалите, обяснява ги. Илюстрациите са особено типични за детските книжки, учебниците, ученическите издания на литература, също придружаващите изображения са чести в някои типове научна литература. Илюстрации има в дипляните с информация, където придружават и допълват текста, във виртуалните текстове, във вестниците – най-често статиите във вестниците са “илюстрирани” или придружени от снимков материал.

Илюстрациите и графичните изображения съпътстват текста в книги и списания. Те са визуалния посредник между книга и читател. Това посредничество може да се разглежда като взаимодействие и допълване между изобразително изкуство и литература. Това е общуване-диалог между художника и писателя по страниците на изданията.

Книжната графика възниква под формата на илюстрация и печатна графика най-напред по страниците на периодичния печат, ползвайки готови клишета и постепенно прераства в самостоятелен жанр на изобразителното изкуство. Новата масова естетика започва да се формира именно под нейното влияние, използвайки нов визуален език. Художниците, илюстрирайки различни литературни произведения, тясно свързват творчеството си с друг вид изкуство – това на писменото слово.

Карикатурите, които показвам тук са събрали в себе си дълбок смисъл, който разказва за това, в което сме се превърнали днес. Политическите машинации, състоянието на околната среда, неравенството, глобализацията… Всички тези теми засягам в своите творби, защото те са част от моето време, света, в който живея.

Илюстрациите и карикатурите са изпълнени върху лист с темпера или акварел, акварел и туш или само с туш и перо.

Илюстрации:

« of 2 »
 • За да се свържете с мен:

   Вашето име (задължително)

   Вашият Email (задължително)

   Относно

   Вашето съобщение

   [recaptcha]