Картини

Картини

„Изкуството като път към себепознанието“ е дипломен проект за защита на ОКС Магистър, спец. Живопис в НХА – 2017г.

"Автопотрет"Акцентът е поставен върху „портретната живопис”. Търсенията ми са насочени към намиране на идентичността, на осъзнаването на „Аз“-а като отделно битие и търсене на индивидуалност, заставайки против груповия конформизъм. Платната представят два събирателни цикъла: „Портрет на Яна“ и „Автопортрет“.

"Автопортрет"За мен живописта е начин да открия своето собствено „Аз“, да избягам от онова състояние на вътрешна пасивност, на консуматорска нагласа, която пронизва целия живот на отчуждения човек. „Портрет на Яна“ и „Автопортрет“ са моя личен опит към себепознанието, към откриването на моята идентичност.

Техниката с маслени бои за мен е необятна и трудна. Невинаги крайният резултат е това, което си планувал и очаквал. Акварелът ми носи повече свобода и волност, но също мога да кажа, че като техника изисква доста познания и умения. Това, към което аз се стремя е реалистично и импресионистично и/или експресивно живописване чрез съвременните маслени бои. Понякога стоя пред платното, притеснявайки се как да го започна. Друг път удрям върху него с такъв замах, покривайки го от единия до другия край. Водеща е вътрешната енергия и любопитството: към материала, към цветността. За мен всяка картина е уникална именно заради невъзможността да бъде повторена с абсолютно същите багри, с който е направена в конкретния момент.

Живопис:
« of 2 »

Графиката ми даде нова любов и вдъхновение за изкуство. Технологията и предварителната подготовка са едни от най-важните знания за успешното и реализиране. Представените от мен графики са в класическите графични техники: линогравюра, суха игла и офорт. Пресъздаването на натурата чрез различни линии, кръстосващи се по различни начини, образуващи различни форми, изисква голямо въображение и един друг поглед върху света – по-абстрактен и примитивен. В собственото си развитие започнах от убеждението, че графичните техники са еднообразни, но в процеса на работа се натрупаха идеи, които реализирах в картини. Всяка една от тях носи своето присъствие и живее свои отделен живот.

Графика:
 • За да се свържете с мен:

   Вашето име (задължително)

   Вашият Email (задължително)

   Относно

   Вашето съобщение

   [recaptcha]