За втора година в ателието се организират Летни арт занимания за деца на възраст между 7-13 г., които ще се провеждат всеки делничен ден от 06.06.2022 до 29.07.2022г. Участниците могат да бъдат максимум 8 деца, а курсът ще бъде разделен на 4 големи теми, всяка от които ще бъде разглеждана по 2 седмици в ателието. Модулите са посветени този път на жанровете в изкуството: Фигурална композиция, Пейзаж, Портрет и Натюрморт.

Лятна арт школа

Курсът ще бъде в диапазона от 9:00 до 13:00 часа. За тези 4 часа се очаква всяко дете да завършва по едно произведение, предвидена е и почивка със закуска. Всеки четвъртък е организирано посещение на музей, а петък е ден на приложните дейности. Детето не е нужно да е идвало през годината на уроци, тъй като програмата и целите са изцяло с нова насоченост. Но е задължително то да има интерес към изобразителното изкуство, т.к. школата има по-скоро образователна цел, не толкова развлекателна. Всяко дете може да избере дали да се включи ден за ден, за цяла седмица – две или повече. /и това е възможно, защото всеки ден се рисуват по една тема и рисунка/

Цена на курса:   1 ден – 25лв.*     /      1 седмица – 110лв.*     /      **
*за братя и сестри – 10% отстъпка от цената на второто дете
*10% отстъпка при записване за цялата лятна школа
** в цената са включени всички материали по темите и таксите на музеите

          Програма:            

06 юни – 17 юни – Фигурална композиция

20 юни – 01 юли – Пейзаж

04 юли – 15 юли – Портрет

18 юли – 29 юли – Натюрморт

06 юни – 17 юни – През първите две седмици от понеделник до сряда ще се запознаем с видовете композиция, ще направим няколко проекта за кръгова, триъгълна, диагонална композиция, в покой и в движение. Ще направим Колаж на тема Фигурална композиция с темперни бои и графична фигурална композиция на тема „В градския транспорт“. В четвъртъците ще посетим Софийска градска художествена галерия и Квадрат 500, като в музеите рисуваме бързи рисунки по картини на художници. В петъците по Приложни дейности ще рисуваме върху дървена плоскост на тема „Майка и дете“ и върху стъкло на тема „Витраж – човек и птица“.
20 юни – 01 юли – В следващите две седмици ще разгледаме Пейзажа като жанр в изкуството. Ще рисуваме по теми Горски и Морски пейзаж, съответно със сухи пастели и акварел. Ще направим проект и изпълнение на линогравюра на пейзаж с дървета. Ще рисуваме върху платно с акрил – контрастен „Нощен пейзаж“ или „Залез слънце“. Като задължителен елемент през двете седмици, ще има още 1 ден, в който ще имаме пленерно рисуване „Градски пейзаж“ в някой от парковете в София. В четвъртъците ще посетим Природо научния музей и Зоологическата градина, в които ще рисуваме съответно бързи скици на животни, птици и насекоми, и пейзажни рисунки на растения и животните от зоопарка. В петъците ще направим декоративна композиция от истински цветя, листа и др., и рамка за снимки с природни елементи.
04 юли – 15 юли През месец юли навлизаме в една от моите най-любими теми, а именно Портрет. Първо ще се запознаем със стиловете на художниците, занимаващи се с този жанр в историята на искуството. Ще направим един портрет в стила на Поантилизма/Ван Гог/ или Импресионизма/Реноар/. Ще направим портрети в анфас, 3/4 и профил и ще се запознаем с правилата за рисуването на лицето в тези положения. Ще изпълним два портрета с въглен и туш. Ще направим модерен портрет в стила на Пикасо. Ще рисуваме по модел от натура в ателието. В четвъртъците ще посетим Квадрат 500 и Галерия „Райко Алексиев“, отново с цел да направим бързи рисунки на хора от съществуващите експозиции с картини. В петъците ще направим малка скулптура на глава от глина и ще оцветим по една кашпа за цветя с рисунка на лице.
18 юли – 29 юли Последните две седмици на лятната школа са посветени на Натюрморта. От понеделник до сряда ще има много рисуване от натура – на предмети, вази, сезонни плодове. Ще стилизираме формите, ще се опитаме да ги нарисуваме реалистично. Ще рисуваме натюрморт с платове и гипсови елементи. Материалите също ще бъдат разнообразни – акрил, сухи пастели, акварелни моливи, тушове. Ще направим и един натюрморт в контрастни цветове. Всяко дете ще трябва да донесе 1 свои любим плод или зеленчук, като задачата е да бъде нарисуван реалистично цял, нарязан и стилизиран/опростен/. В четвъртъците ще посетим Етнографския музей и музей „Земята и хората“ – отново рисуваме бързи рисунки от натура. В петъците ще рисуваме плодове върху голяма глинена чиния и ще скулптурираме от глина малък битов предмет /чаша, купа, моливник/.

В последния ден Лятната арт школа завършва с малко празненство, грамоти и изненади за присъстващите деца.
За записване и въпроси може да ми пишете във формата за контакти.

Снимки от Лятната арт школа през 2021 година може да разгледате тук :
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2916127431986837&type=3