Подготвителни курсове за кандидатсване след 7ми и 12ти клас за учебната 2023/2024 г
Часовете се провеждат в:
        – Събота от 13:00 – 16:00 часа / кандидат-гимназисти и кандидат-студенти 7-12кл./

Уроците за седмокласници включват поетапно рисуване на натюрморт с овални и ръбести предмети. Следва натюрморт с 2-3 предмета без драперия и сложен натюрморт с драперии и комбинации от много предмети. Правилното и методично изучаване на натурата е важна част от изграждане на базови познания при кандидатстването в Художествена гимназия, върху които ученикът ще развива по-нататъчните си умения при рисуване на човек от натура. Подготовката цели при полагане на изпит учениците да могат да организират времето си, за да изградят грамотно-конструктивно и светлосянъчно поставената задача. Подготовката по рисуване е съобразена с изпитните задачи на конкретното училище и специалността, а именно:

Програма
–          Натюрморт – изобразяване на обемни тела /предмети/ по натура с черен материал /молив, креда, туш и др./ на картон с размер 35/50 см. за три астрономически часа.

–          Фигурална композиция – изобразяване на човешки фигури в среда по поставена тема на картон с размери 35/50 см. с материали по желание за три астрономически часа.

Уроците по рисуване за кандидат-студенти включват подготовка за всички видове изпити по „Рисуване“ в Националната художествена академия/1-ви изпит/. Съдействам за консултации за 2-ри изпит по специалността в НХА и при необходимост подготовяме портфолио. Подготовям за изпити по „Живопис“ в НХА, “Мода” в НХА; изпити по Рисуване в Лесотехнически университет и за спец. “Инженерен дизайн” в Технически университет. Уроци подготвят за изпитите с изобразително изкуство в Софийски университет, както и изготвяне на портфолио при кандидатстване в НБУ или университет в чужбина.

Рисуване:

В зависимост от нивото и художествената култура на всеки ученик, се преминава през : рисуване на ръбести и овални предмети, рисуване на сложен натюрморт от натура, рисуване на глава-етюд от натура, рисуване на ¾ и цяла фигура от натура. Целта е поетапно формиране на умения и знания за правилно конструктивно и светлосянъчно изграждане на натурата. За предпочитан материал в началото бих посъветвала да се използват моливи, защото ще дадат базови знания за платично изграждне. В последствие – техника с въглен и туш/перо. В зависимост от времето за подготовка на всеки кандидат-студент се подготвя индивидуален план за по-обширна или по-съкратена подготовка, чрез която да се усвоят тези умения.

Портфолио
Подготовка на рисунки , цветни задачи и композиции за кандидатстване във Висше учебно заведение, съобразени със съответните изисквания.

Обучението се провежда в малки групи до 6 ученици в творческа и спокойна атмосфера в София. Уроците се провеждат в събота по 3 астрономически часа в кв. Младост 1, като цената на урока е 35лв. При интерес може да ми пишете във “Формата за контакти” по-долу, за записване се обадете на тел: 0883 461 596.